Medipol Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Şentürk, tatilde alınması gereken önlemler konusunda dikkatli olunmaması halinde havuz ve denizlerin ciddi göz problemlerini tetikleyebildiğini belirtti.
Şentürk, yaptığı yazılı açıklamada, tatilde hijyen şartlarının önemine dikkati çekti.
Alınması gereken önlemler konusunda dikkatli olunmazsa havuz ve denizlerin ciddi göz problemlerini tetikleyebildiğinin altını çizen Şentürk, havuza girenlerde en sık görülen problemin kızarıklık olduğunu kaydetti.
Şentürk, havuzda oluşan kırmızı gözün enfeksiyon, alerji ve klor gibi kimyasal maddelere karşı duyarlılıktan kaynaklanabildiğini aktardı.
Havuzun klorlanması ve PH düzeyinin yüzücülerin mikroplara karşı korunmasında çok önlemli olduğunu vurgulayan Şentürk, "Kırmızı gözünüz varsa ve bunun sebebi enfeksiyon ise havuza girmemelisiniz. Çünkü göz enfeksiyonu havuz yoluyla diğer insanlara bulaşabilir. Ayrıca yeni göz ameliyatı geçirmiş olanların da havuza girmesi enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır." uyarısında bulundu.
Şentürk, kontakt lens kullananların lensleri ile havuza girmemesi gerektiğine işaret ederek, özellikle "akantomoeba" adı verilen parazitin, havuza kontakt lensle girenlerin gözünde ciddi kornea iltihabına (keratit) yol açabildiğini, keratitin bu hastalarda çok hızlı ilerleyebildiğini ve göz kaybına kadar giden sonuçlara neden olabildiğini dile getirdi.
- "Yüzücü gözlüğü kullanın"
Alerjik konjonktivitin özellikle mevsimsel alerjisi olan hassas kişilerde görüldüğünü aktaran Şentürk, bazı kişilerin havuz suyundaki kimyasal maddelere karşı duyarlı olabildiğini, yüzücü gözlüğü kullanmanın bu gibi problemleri önlediğini kaydetti.
Şentürk, "Klorun sebep olduğu gözlerde kızarıklık, iritasyon, batma, hareli görme ve görme bulanıklığı gibi semptomlarda, yüzücü gözlüğü takarak bu gibi şikayetler önlenebilir." bilgisini de verdi.