17 Eylül 2016 Cumartesi 17:01
Türk Profesör Kanser Hastaları İçin Umut Arıyor

ABD'deki Stanford Üniversitesinde görev yapan ve Harvard Üniversitesindeki çalışmaları sırasında "çiple suni tohumlama" yöntemini geliştiren Prof. Dr. Utkan Demirci, İzmir'de açıklama yaptı.

Demirci, son 3 yıldır Stanford'da kanserli hücrelerin seçimi, ayrımı, kanser hastalarının gözetlenmesi üzerine çalıştığını anlattı. Laboratuvar örnekleri üzerinde inceleme yaptıklarını ifade eden Demirci, şu bilgileri verdi:

"Kanser kliniklerinde kullanabilecek, 'bireysel tıp' dedikleri, o kişinin kanserine uygun doğru ilaçların tespiti için, geliştirilmesi için teknolojiler var. Onların geliştirilmesi için uğraşıyoruz. Özellikle son dönemde Amerika'da kanser araştırmaları konusunda çok büyük yatırımlar yapıldı. Kanserde özellikle erken teşhis olduğunda tedavi artık çok daha rahat. Kanser biyolojisi üzerine öğrenmemiz gereken çok fazla şey var."

"Kanser biyolojisini anlayacağız"

Kanser tedavisinde gelecekte iki gelişme beklediklerini ifade eden Demirci, "İlki, bilmediğimiz şeyleri öğrenebilmemiz için teknolojiler gelişecek. İkincisi, teknolojilerin üzerine biz kanser biyolojisini daha iyi anlayacağız. Bunun sonucunda kanser için doğru yaklaşımlar geliştireceğiz. Bunun hepsi paralel gelişecek." dedi.

Kanserin en yoğun araştırılan hastalık olduğunu belirten Demirci, "Erken teşhis teknolojilerinin gelişmesiyle daha az boyutta bir problem haline geleceğine inanıyorum. Bir kişinin kanseri diğerinden o kadar farklı ki onu tek bir yaklaşımla çözebilecek tek şey erken teşhis. Bir kanser tümörü o kadar birbirinden farklı hücrelerden oluşuyor ki önce onu anlamak sonra çözmek gerekiyor." diye konuştu.

Çip teknolojisini geliştirmişti

Demirci, kısırlık problemi konusunda da çalışmalar yaptığını, "çiple suni tohumlama" yöntemini de bu sırada geliştirdiklerini anımsatarak, şunları söyledi:

"Sperm seleksiyonunda bir teknoloji geliştirdik. Mikroçipli bir teknoloji ve bu teknolojiyi yaklaşık 4 sene önce Türkiye’ye getirdik. Türkiye'de ürünleştirdik. Son 2,5 senedir binlerce tüp bebek bu teknolojiyle dünyaya geldi. Meksika, Kosova, Amerika'da birçok tüp bebek merkezinde, Kanada'da denendi. Güney Afrika'da bile, birçok kıtada kullanılıyor. Annelerin babaların yüzünü güldüren bir teknoloji."

Son Güncelleme: 17.09.2016 16:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.