KAYSERİ VALİSİ Orhan Düzgün, “Küresel Anlayış ve Kütüphaneler” temalı 52. Kütüphane Haftası'nın açılış programına katılarak, kitapseverlerle bir araya geldi.
75. Yıl İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlenen 52. Kütüphane Haftası'nın açılış programında Vali Orhan Düzgün’ün yanı sıra Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven, Vali Yardımcıları Gökhan Azcan ve Mehmet Aktaş, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve öğrenciler katıldı. Vali Düzgün, ilk emri “Oku” olan yüce bir dinin mensupları olduklarını anımsatarak ne kadar çok okunursa, ne kadar çok aydınlanılırsa gelişmiş medeniyet seviyesine o kadar hızlı ve kolay ulaşabileceğini ifade etti.
Düzgün, geçmişten günümüze dünyada büyük medeniyetler kurmuş milletlere bakıldığında o medeniyetleri kuran insanların çok kitap okuduğunun görüldüğünü dile getirerek, şöyle devam etti: “Dünyada büyük medeniyetler kurmuş olan devletlerin büyük kütüphaneleri olmuştur. İskenderiye kütüphanesinden başlayarak günümüze kadar, büyük devletlere baktığımızda hepsinin önemli kütüphanelere sahip olduklarını görüyoruz. Günümüzde sadece kütüphanelere sahip olmak önemli değil, o kütüphanedeki kitaplarla okuyucuların daha çok buluşması ve o kitapların daha çok okunması önem taşımaktadır. Tarihteki büyük milletler ve devletlere baktığımızda kendi tarihimizden başlarsak, Osmanlının Beyazıt ve Süleymaniye gibi çok önemli iki büyük kütüphanesinin olduğunu ve o iki kütüphanedeki eserlerin zaman zaman bazı kayıplara uğramış olsa da günümüze kadar ulaştığını,Türkiye’nin iki önemli kütüphanesi olarak varlığını devam ettirdiğini görüyoruz. Tarih boyunca daha geriye gittiğimizde Anadolu topraklarının pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Bunlardan birisi de Roma medeniyetidir. Efes Antik Kenti’ni, birçoğunuz gezmiştir. Efes Celsus Kütüphanesi olarak isimlendirilen görkemli, güzel bir bina var. O binanın içerisinde de o günün şartlarına da, günümüzden yaklaşık 2 bin yıl öncesinde 20 bine yakın kitabın kütüphanede mevcut olduğunu ve o Roma Medeniyetinin esas mekânlarından birisi olduğunu görüyoruz. İskenderiye Kütüphanesi’de Celsus Kütüphanesi’nde de olduğu gibi mimarileri ile de o ülkenin en değerli, kıymetli binaları arasında yer almışlardır.”
Bir milletin geçmişi ile geleceği arasındaki en önemli bağlardan birisinin de kütüphaneler olduğunu belirten Vali Düzgün, kitapların o ülkenin geleceğinin aydınlatılması ve gelişmiş bir ülke olabilmesi için en önemli kaynaklardan birisi olduğunu ifade etti. Düzgün, Kütüphane Haftası'nın okumanın yaygınlaştırılması ve öneminin anlaşılması bakımından bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, okullardaki okuma saatlerinin okul yönetimleri ve öğretmenler tarafından daha verimli değerlendirilmesini, anne-babaların çocuklara kitap okuyarak örnek olmasını ve hafta sonları çocukları ile çarşı-pazar, AVM gezisi ile birlikte kütüphaneye de gitmelerini istedi. Vali Düzgün kütüphanelerden daha fazla faydalanılabilmesi için kütüphane saatlerinin 19.00’a kadar uzatıldığını söyledi.
Programda Kayserili Yazar Mehmet Necati Demircan tarafından kütüphanenin öneminin anlatıldığı bir sunum da gerçekleştirildi. Vali Düzgün tarafından kütüphaneden faydalanan okuyucular arasından seçilen ve en çok kitap okuyan Mustafa Işık, Ahmet Akkaya ve Bilal Palalı’ya ödülleri verildi. Program sonunda kitap, resim ve maketlerin yer aldığı Fotoğraf Sergisi'ni gezen Vali Düzgün, kütüphanede kitapları inceledi ve öğrencilerle sohbet ederek kitap hediye etti.