NASA, 2001 yılından beri Mars’ın yörüngesinde bulunan Odyssey aracı tarafından gönderilen dolunay fotoğraflarını yayınladı. Odyssey’in kızılötesi kameraları tarafından yakalanan görüntülerde, dolunay ısı dereceleri nedeniyle gökkuşağı renklerinde birer ‘şeker’ gibi görünüyor.
NASA'NIN EMEKTAR TELESKOBU HUBBLE'IN GÖZÜNDEN EVRENİN DERİNLİKLERİNE YOLCULUK
Hubble, Aslan Takım Yıldızı'na 30 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir arketipik sarmal galaksi olan NGC 2903'ün muhteşem bir fotoğrafını yakaladı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 1990 senesinde Discovery uzay mekiği tarafından yörüngeye taşınan Hubble Uzay Teleskobu bugüne kadar evrenin derinliklerinden sayısız kareyi bizler ile paylaştı.
2020 yılında görevü James Webb'e bırakacak olan Hubble, emekli olmaya hazırlanıyor. Huble'a kıyasla uzayı daha detaylı bir biçimde inceleyebilecek olan James Webb'in dünya dışı yaşamın keşfinde de etkili olması bekleniyor. İşte uzaydaki 28'inci yaşını kuytlayan Hubble'ın gözünden evrenin derinliklerine yolculuk...
NASA AÇIKLADI İŞTE İLK FOTOĞRAFI
Dünya'dan 3 bin ışık yılı ötede Kuğu (Cygnus) takımyıldızı yakınındaki "NGC 7027" gezegen nebulasında tespit edilen molekül ilk kez uzayda gözlenmiş oldu.
SOFIA Bilim Merkezi Direktörü Harold Yorke, söz konusu gözlemin evrenin erken oluşum kimyasına dair bilinenleri teyit ettiğini belirterek, "Bu molekül aslında orada duruyordu. Ancak doğru konumda doğru araçlarla gözlenmesi gerekiyordu ve SOFIA bunu mükemmel şekilde yaptı." ifadelerini kullandı.
265 BİN GALAKSİYİ BİR GÖRSELE SIĞDIRDI
NASA, 265 Bin galaksiyi ‘Hubble Legacy Field’ isimli bir kareye sığdırmayı başardı. Söz konusu görsel, daha önce yayımlananlardan 30 kat daha fazla galaksiyi bizlere gösteriyor. NASA'dan yapılan açıklamada ise “En zayıf ve en uzak galaksiler, insan gözünün görebileceği ışığın on milyarda biri kadar bir parlaklığı yayıyor” ifadelerini yer verildi.