Tunceli'de geçirdiği bir kaza sonucu yatağa mahkum kalan arkadaşlarının yardım talebi üzerine çalışmalar yapan Namık Kemal Endüstri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Hasret Özcan ve Emir Can Ataş, geliştirdikleri projeyle uzuvlarını kullanamayan hastalara umut oldu.
11. sınıf öğrencileri Hasret Özcan ve Emir Can Ataş, bir buçuk yıl önce kaza sonucu omurilik zedelenmesi yaşayan arkadaşlarının kullanamadığı eli için yardım istemesi üzerine araştırmalar yapmaya başladı. İki arkadaşın icat ettikleri ve "Egzersiz Yaptıran Robot Eldiven" adını verdikleri proje, 8 ilden gelen 100 projenin değerlendirildiği TÜBİTAK 47. Liselerarası Yarışmada birinci oldu
Çalışmalarının "Teknolojik Tasarım" dalında 100 proje arasından birinci olduğunu söyleyen Proje Koordinatörü Yunus Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Egzersiz Yaptıran Robot Eldiven" projesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti. Özen, şunları söyledi:
"Biz, arkadaşımız için Emir Can ve Hasret ile birlikte çalışmalar yapmaya başladık ve şu an yaptığımız projeyi ürettik. TÜBİTAK 47. Liselerarası Yarışması'nın olduğunu biliyorduk ve bu yarışmaya da katılabileceğimizi araştırdık. Herhangi bir engelin olmadığını gördük ve liseler arası yarışmada Malatya bölgesinden katıldık. Yarışmada teknolojik tasarım dalında bölge birincisi seçildik ve Mayıs ayında Ankara'ya gitmeye hak kazandık. Kopan uzva göre prototipler mevcut. Bu, onlardan çok farklı. Var olan ele uygun olarak egzersiz yaptıran, kas erimelerini yavaşlatıp, kan dolaşımını hızlandıran bir sistem. O nedenle Türkiye'de ve dünyada da bir ilk olabilir."
Proje aşamasında kendilerine destek veren İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca olmak üzere herkese teşekkür eden Özen, yeni hedeflerinin projeyi geliştirmek olduğunu vurguladı.
-"Arkadaşımıza göre bir çözüm bulamayınca bu projeyi geliştirdik"
Projeyi yapan öğrencilerden Emir Can Ataş ise çalışmalarını şöyle anlattı:
"Projemize başlamamızdaki en büyük etken, bir arkadaşımızın talihsiz kaza sonucunda omurilik zedelenmesine bağlı olarak geçirmiş olduğu felç neticesiyle ellerini ve ayaklarını kullanamıyor olmasıydı. Yaptığımız araştırmaların hiç birinin arkadaşımıza göre olmadığına karar verdik. Özellikle robot teknolojileri ve giyilebilir teknolojiler arasında arkadaşımıza uygun bir çalışmanın olmadığını gördük. Diğer teknolojilerin kopan yerlere göre tasarlanmış olması, şu anda yapmış olduğumuz projenin bir benzerinin bulunmaması anlamına geliyor. Yapmış olduğumuz araştırmalar sonucunda böyle bir çalışmanın olmadığını gördük. Araştırdık ve böyle bir proje ortaya çıkardık."
Çalışmalarının 3 ay sürdüğünü aktaran Ataş, "Ardından otoket programında 3 boyutlu katı modelleme ile eldivenimizin katı bir görünümünü oluşturduk. Bu görünümden sonra gerçek hayata dökmek amacıyla İstanbul'dan bir firma ile anlaştık. 3 boyutlu yazıcıdan çıktı alarak parçaları birleştirdik ve en sonunda yazılımsal boyutlarını yaptık." dedi.
Projenin taşınabilir özellikte olmasının büyük avantaj olduğunu da sözlerine ekleyen Ataş, Tunceli Devlet Hastanesi doktorlarıyla arkadaşına nasıl yardımcı olabileceklerini görüştüklerini söyledi.
Doktorların fizik tedavinin faydasının olacağını belirttiklerini dile getiren Ataş, "Biz ilk tasarladığımızda bunu eldiven şeklinde yapmayı planladık. Çünkü açma kapama hareketini yapabileceğimiz en uygun nesne eldiven olacaktı. Hastanın bunu kullanması ile kas erimesinin önüne geçileceğini, düzenli kullanımlarda kemik erimesinin önüne geçeceği ve daha sonraki dönemlerinde ise tersine sinyal prensibi ile omurilikten beyine tersine sinyal yollayarak o bölümün yeniden çalışmasını sağlayabiliriz." sözlerine yer verdi.