Tunceli Üniversitesi bünyesinde 2012 yılında açılan Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün ilk öğrencileri, mezuniyetlerini düzenledikleri etkinlikle kutladı.
Bir otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Tunceli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Aşkın, öğrencileri bu bölümü tercih etmeleri ve mezuniyet noktasına gelmiş olmalarından dolayı tebrik etti.
Öğrencilerin yetişmesinde emeği geçen hocaları da tebrik eden Aşkın, "Bu alandaki ilk mezunlar sizler olacaksınız. Bu da üniversite olarak bizleri gururlandıran bir durum. Dilerim ve umarım ki bu dilin, bu kültürün daha da geliştirilmesinde ve yaşatılarak gelecek nesillere aktarılması noktasında sizler, birer önemli nefer olarak üzerinize düşen her türlü sorumluluğu layıkıyla yerine getireceksiniz." dedi.
- En büyük sorun atanma
Bölümün ilk mezunlarından Meral Emir, Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümüne başlamadan önce de dili konuştuğunu ve bölümü dilini geliştirmek için seçtiğini belirtti.
Bölümde okumak için tek tercih yaptığını vurgulayan Emir, şunları söyledi:
"Bölümü bitiriyor olmanın biraz üzüntüsünü yaşıyorum ve bir taraftan da çok mutluyum. Çünkü bölümün ilk mezunlarından biriyim. Bölümü bitirdikten sonra dil alanında yüksek lisans, doktora yaparak üniversite kalmak istiyorum. Kendimi gramer alanında geliştirmek istiyorum. Zaza dilinin gramercilere ihtiyacı var. Çünkü kaybolmaya yüz tutmuş bir dil. Önce çocuklarımdan başlayıp herkese öğretmek gibi bir amacım var. Umarım bu dil okullarda daha çok rağbet görür, kabul olur ve biz bu dili daha fazla yaşatabiliriz."
Zazaca bölümünü bitiren öğrencilerin en büyük sorunlarının atanma problemi olduğunu ifade eden Emir, "Şu an çok sınırlı sayıda Zazaca bölümü öğretmeni atanıyor. Okullarda seçmeli ders olarak veriliyor. Özellikle Dersim'de bu dili tercih eden öğrenci sayısı fazla ama atamalar çok yetersiz. Biz istiyoruz ki bu bölümden kadrolu öğretmenler olarak atanalım. Bunun için daha fazla sayıda atamın yapılması gerekiyor." dedi.
Güzide Tepeli'de okulun ilk mezunlarından dolayı olduğunu ve bundan gurur duyduğunu belirterek şunları söyledi:
"İlk mezunlarındanım. Okul bitiyor bunun yanı sıra ufakta olsa bir kaygı var. Zazaca giderek yok olmak üzer olan bir dil. İşte bizde ilk mezunlar olarak Zazaca'nın gelecek kuşaklara daha iyi nasıl aktarabiliriz. Anadili Zazaca olanlara bu dili daha iyi nasıl öğretebiliriz, çocuklarımıza, çevremizdeki insanlara. Zazaca'nın kaybolmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Zazaca'yı gelecek kuşaklara nasıl aktarabiliriz, bunu da biraz devlet eliyle yapabiliriz. Devletin kadro açması gerekiyor."
Diğer illerde her hangi bir bölüm okuyup Mardin'de yüksek lisans yapanların kendileriyle aynı statüde olmasını adil bulmadığını belirten Tepeli, "Sonuçta biz burada dört yıl eğitimini alıyoruz. Buradan mezun olduktan sonra daha iyi bir şekilde Zazaca'yı biz aktarabiliriz, onlar değil. Bu konuda gerekli adımlar atılabilir. Bu bölümü biraz daha onlardan ön planda tutabilir." dedi.
Gece, müzik dinletileri, Zazaca tiyatro gösterisi ve öğrencilerin çektiği halaylarla son buldu.