Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, 64. Hükümet Eylem Planı'na ilişkin, "Eğer kamu harcamalarını azaltacak bir yöntemle uygulanacaksa kabul edilebilir. Yeni vergilerle karşılanacaksa bu çok sağlıklı olmaz" ifadelerini kullandı.
Takva, yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 9 ana başlıkta hazırlanan bir ekonomik dönüşüm planı açıkladığını, 1 Kasım seçiminden hemen sonra bu planın açıklanmasını olumlu karşıladıklarını belirtti.
Seçim sonrası yaşanacak ekonomik gelişmeler konusunda iyimserliklerini koruduklarına işaret eden Takva, şunları kaydetti:
"Ekonomik dönüşüme ihtiyaç duyulması olumlu. Ancak bu planın bir maliyeti var. Bu maliyetin karşılanması konusunda nasıl bir yöntem izleneceği önemli. Çünkü bu planın uygulanması noktasında henüz bir netlik yok. Bu plan eğer kamu harcamalarını azaltacak bir yöntemle uygulanacaksa kabul edilebilir. Yeni vergilerle karşılanacaksa bu çok sağlıklı olmaz. Çünkü 9 ana maddeden oluşan planda, çok sayıda alt başlık var. Bu planın birinci derecede kamu harcamalarını azaltarak yapacak bir yaklaşıma ihtiyaç var. Türkiye'de çok ciddi ve gereksiz kamu harcaması olduğunu biliyoruz. Ancak kamusal faaliyetlerde tasarrufa ihtiyaç var. Eğer planın maliyeti, uygulanacak yeni vergilerle, iş dünyasına, emekçilere, vatandaşa çıkarılacaksa bunun bir faydası olmayacaktır."
Planın henüz reel piyasalara somut bir yansımasının olmadığına dikkati çeken Takva, Türkiye'nin en dezavantajlı bölgesinde yaşadıklarını, bölgeler arası dönüşüm paketinin açıklanmasını da beklediklerini bildirdi.
Takva, "Ancak henüz buna dair bir yaklaşım göremedik. Açıklanan bu eylem planı, gelişmişlik farkının ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Bu farkın ortadan kaldırılmasına yönelik beklentilerimiz var" değerlendirmesinde bulundu.
- "Bölgeler arası gelişmişlik farkı giderilmeli"
MÜSİAD Van Şube Başkanı Kerem Baynal ise planın toplum tarafından sevinç ve ümitle karşılandığını, gerçekleşmesi halinde toplumda ciddi bir sinerji oluşturacağını, yaşam kalitesi ve iş alanlarını artıracağını belirtti.
Planın "yeni gelir vergisindeki düzenlemeler" bölümüne dikkati çeken Baynal, bu maddeyi önemsediklerini ifade etti.
Türkiye'de bölgeler arası sosyo ekonomik gelişmişlik farkları olduğunun altını çizen Baynal, şu görüşleri paylaştı:
"Marmara Bölgesinde kişi başına milli gelir yaklaşık 17 bin dolar olurken, Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yer alan Hakkari, Şırnak, Bitlis gibi illerde bu rakam kişi başına 3 bin 500 dolar seviyesinde. Ancak iki bölgeden alınan vergi oranları ve kalemleri aynı. Bölgeler arası sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyi esas alınmalı. Üstte kalan bölgelerle az gelişmiş bölgeler aynı oranlara tabi tutulmamalı. Bunun değiştirilmesini talep ediyoruz. Bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermek devletin asıl görevlerinden biridir. Kişi başına düşen paylarda 8 kat fark var ancak alınan vergiler aynı. Bu adaletsiz bir durum. Bunun giderilmesini istiyoruz."
Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması konusuna dikkati çeken Baynal, bürokrasi azaldıkça bölgede yatırımların artacağını, bunun için bürokratik engelleri kaldırmak gerektiğini belirterek, "Bu her defasında söyleniyor ancak bir türlü hayata geçirilmiyor. Hükümet bu konuda kararlı davranmalı" ifadelerini kullandı.