Erzurum'da yaşayan 54 yaşındaki Fatma Karşı, Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi'nin açtığı kursların yanı sıra sağladığı iş imkanından da yararlanarak, çocukluğunun mesleği halı dokumacığıyla çocuklarını okutma fırsatı buldu.
Erzurum'da yaşayan ve hasta olması nedeniyle eşi çalışamayan Fatma Karşı, Atatürk Üniversitesi Halıcılık Eğitim Merkezi'nin sağladığı iş imkanından yararlanarak, çocukluğundan edindiği halı dokuma becerisini, merkezde ustalığını yaptığı kızıyla beraber gelire dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyor.
Fatma Karşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halı dokumayı 10 yaşında öğrendiğini ancak Erzurum'a gelin olarak geldikten sonra eşinin maddi durumu iyi olduğu için çalışmadığını söyledi.
Eşinin, emekli olduktan sonra hastalandığını ve gelirleri yetmemeye başlayınca bu merkezi duyarak burada çalışmaya başladığını anlatan Karşı, "Çocuklarımın hepsi üniversite okuyor, lise okuyor. Onlara biraz daha katkıda bulunmak için eşime yardım etmek için buraya gelmeyi tercih ettim" dedi.
Merkezde halı dokuyarak ek ödemelerle birlikte 800 lira net gelir elde ettiğini dile getiren Karşı, şunları söyledi:
"Yemek ve servis parası da vermiyorum. Servis evimize götürüp, getiriyor. Kızımla beraber geliyoruz ve bana yardım ediyor. İyi kötü evime katkıda bulunuyorum, eşime katkıda bulunuyorum. Çocuklarımı okutmayı çok istiyorum. Hepsi okusunlar, okuyorlar da. Onlar 'annecim sen gitme, biz okulu bırakıp çalışırız' dediler. 'Yok' dedim ve geldim çalıştım onlar için. Bize öğretenden de bu mesleği verenden de Allah razı olsun. Şu anda iyim çok şükür evime bir katkıda bulunuyorum. Evimin yiyeceği, içeceği, doğalgaz paramı hepsini kendim ödeyebiliyorum."
Kızı Emine Karşı da 17 yaşında olduğunu ve Bursa'da imam hatip lisesinde 3. sınıf öğrencisi olduğunu söyledi.
Halı dokumayı "ustam" diye seslendiği annesinden halıcılık eğitim merkezinde öğrendiğini anlatan Emine Karşı, "Yaz ve sömestri tatillerinde gelip anneme yardım ediyorum. Annem usta, ben çırak olarak çalışıyoruz. Çalışmaları birlikte yapıyoruz. Ben yavaş yapıyorum, annem ise benden hızlı. Babamın rahatsız oluşu ve işe gidememesi nedeniyle annemle birlikte gelip evimize biraz daha gelir sağlıyoruz. Annemle çalışırken burada eğleniyoruz da."
Emine Karşı, kendilerine sağlanan bu iş imkanından dolayı çok müteşekkir olduklarını ifade ederek, "Herkes burada hakkını alıyor. Kuruşu kuruşuna çalışıp hakkını kazanıyor ve nasibini alıyor. Biz de nasibimizi kazanıyoruz Allah'a şükür" dedi.