Hasköy ilçesinde yaşayan Filiz Traktur, eşi ve çocukları, dağdan getirdikleri kırmızı ve siyah topraktan elde ettikleri çamurla yaptıkları tandırları satarak geçimlerini sağlıyor.
Traktur, yaklaşık 13 yıl önce tır şoförü olan eşinin sık sık yurt dışına gitmesi dolayısıyla boş vakitlerinde hobi olarak tandır üretmeye başladı.
Dağdan topladığı kırmızı ve siyah renkli toprağı evinin bahçesinde bir dizi işlemden geçirdikten sonra ürettiği tandırları önce yakın çevresine satan Traktur, talep çoğalınca eşi ve 5 çocuğu ile çalışmalarına hız verdi.
Traktur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettiği tandırlara talep artınca eşini de kendisiyle çalışmaya ikna ettiğini söyledi.
- "Bir tandırı bir haftada tamamlıyoruz"
Traktur, yoğun bir şekilde çalışarak siparişleri yetiştirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Kırmızı ve siyah toprağı dağdan getirip ayrı ayrı elekten geçiriyoruz. Sonra toprakları bir gün suda bekletip hamur yapıyoruz. Suda bir gece bekleyen toprak mayalanıyor. Daha sonra kırmızı ve siyah toprağı karıştırıp ayaklarımızla yaklaşık 2 saat eziyoruz. Ezdiğimiz çamur, kıvama gelince ezme işini tamamlamış oluyoruz. Çamuru bir gece brandayla sararak sabaha bırakıyoruz. Sabaha kalan çamur ekşiyor. Ekşidikten sonra tandır yapımına başlıyoruz. Kuruyan bölümün üstüne yeniden bir sıra vurup onunda kurumasını bekliyoruz. Bir tandıra günde bir sıra ekleyerek yaklaşık bir haftada tamamlıyoruz. Şimdi ailece geçimimizi bu işten sağlıyoruz."
Filiz Traktur'un eşi Ercan Traktur ise eskiden tır şoförlüğü yaptığını belirterek, "Tandıra olan talep artınca ben de işimi bırakarak eşime ve çocuklarıma yardım etmeye karar verdim." dedi.
Traktur, haftada 7-8 tandır ürettikleri ve bunları Muş'un yanı sıra çevre il ve ilçelere 350 ile 400 lira arasında sattıklarını kaydetti.