VAN - Üreme dönemini Van Gölü havzasındaki tatlı sularda geçiren çok sayıda inci kefali, suların debisinde yaşanan düşüş nedeniyle telef oldu.
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı su kaynaklarına gerçekleştirdiği göçle üreyen inci kefalleri, yumurtalarını bırakmak için gittikleri akarsularda zor günler geçiriyor.
Balık göçünün en fazla olduğu akarsulardan biri olan Erciş ilçesindeki Deliçay'da son günlerde yaşanan balık ölümleri, ilgilileri de harekete geçirdi.
Doğa Gözcüleri Derneği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Morgedik Barajı'ndan yeteri kadar su bırakılmaması ve mevcut suyun tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması sonucu balıkların oksijensiz kaldığını, bu durumun da balık ölümlerinin yaşanmasına yol açtığını söyledi.
Bu dönemlerde tarımsal faaliyetlerin artması nedeniyle çiftçilerin tarlalarını daha çok sulama ihtiyacı duyduğunu vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:
"Üremek için tatlı sulara akın eden balıkların yaşamını sürdürebilmesi için daha fazla suyun barajdan bırakılması gerekiyor. Barajın yapılma amacı da zaten balıkların yaşamını sürdürebilmesi ve tarım alanlarının daha verimli sulanabilmesini sağlamaktır. Burada yapılması gereken birkaç günlüğüne suyun olması gerekenden biraz daha fazla bırakılması. Bir kış boyunca suyu tuttuk ve biriktirdik, şimdi de faydalı olması için biraz daha fazla bırakılması gerekiyor. Barajdan yeteri kadar su bırakılmaması ve mevcut suyun da tarımsal faaliyetlerde kullanılması debi düşüklüğüne ve dolayısıyla balık ölümlerine neden oluyor."
Sarı, yaptıkları çağrının ardından kısa süre önce barajdan daha fazla su bırakıldığını ve bu gelişmeyle balık ölümlerinin azaldığını bildirerek, kentin en önemli değerinin varlığını sürdürebilmesi için tüm kurumların gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.