VAN - Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'na geçmiş yıllarda bırakıldıktan sonra sayıları her geçen gün artan tavşanlar, tarihi eserlere ve ekosisteme zarar verdiği gerekçesiyle toplatılıyor.
Bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Van Gölü'ndeki Akdamar Adası, üzerindeki Ermeni kilisesi ile inanç turizmine de hizmet ediyor. Her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan ada, geçmiş yıllarda "turistlerin ilgisini çekmesi" amacıyla bırakılan tavşanlar yüzünden zor günler geçiriyor.
Doğa Gözcüleri Derneği tarafından bu konuyla ilgili geçen yıl hazırlanan raporun Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğüne gönderilmesi üzerine Gevaş Kaymakamlığı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi iş birliğiyle bir komisyon oluşturuldu. Komisyon üyelerinin Akdamar Adası'nda yaptığı incelemede, "adadaki tavşan popülasyonunun yoğun şekilde arttığı, ada vejetasyonuna ve tarihi kiliseye zarar vermeye başladığı" konusunda görüş birliğine varıldı.
Bunun üzerine çözüm yoluna giden komisyon, tavşan sayısının azaltılması için kimyasal, biyolojik ve ateşli silahlarla avcılık yöntemlerinin kullanılamayacağı fikrine varıp, tavşanların canlı olarak toplatılmasına ve farklı bölgelerde doğal yaşam alanlarına bırakılmasına karar verdi.
Alınan karar doğrultusunda, adada sayıları 3 bin dolayında olduğu tahmin edilen tavşanların yakalanması için hazırlanan 50 tuzak kafes önceden belirlenen bölgelere yerleştirildi, ayrıca tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşu adaya bırakıldı.
Yürütülen çalışmalarla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Lokman Aslan, hazırlanan rapor doğrultusunda adadaki tavşanların sayısının azaltılması kararının alındığını belirtti.
Aslan, komisyonda yer alan kurumların, özellikle tarihi yapılara zarar veren tavşanların adadan toplatılması için çalışmalara başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Gevaş Kaymakamlığı başkanlığında toplantı yapıldı. Aldığımız kararla adada bulunan tavşanların mekanik yolla yakalanması ve sayısının azaltılarak normal düzeye getirilmesi çalışmaları başlatıldı. Kafesle avcılık yaparak tavşanları yakalıyoruz. Ekolojik dengenin sağlanması için yakaladığımız tavşanları daha sonra komisyon tarafından yapılacak toplantıda uygun görülen alanlara bırakacağız. Tehlikenin ortadan kaldırıldığına dair yeni bir komisyon kararı alınıncaya kadar çalışmalarımız devam edecek."
Çalışmaların iki yıl süreceğini anlatan Aslan, tavşanların önceki yıllarda iyi niyetle adaya bırakılmasına rağmen sayılarının artmasıyla tehlike oluşturmaya başladığını dile getirdi.
-Akdamar Adası 24 saat kameralarla izleniyor
Bu arada, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, turistlerin daha rahat ve güvenli bir şekilde ziyaret etmesini sağlamak amacıyla adadaki 16 farklı noktaya güvenlik kameraları yerleştirdi.
Adadaki güvenlik noktasına kurulan sistemle 24 saat boyunca adayı izleyen güvenlik görevlileri, gördükleri olumsuzluklara anında müdahale imkanı buluyor.
Turizm sezonu öncesi çevre düzenlemesi yeniden gözden geçirilen ve yeni bir iskele yapılan adanın güvenliği için 16 farklı noktaya MOBESE kameraları yerleştirdiklerini bildiren Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, "Yapılan çalışmalar ile Akdamar Adası, yaz turizmine çok canlı ve daha güvenli bir şekilde girecek. Amacımız, 2015 turizm sezonunda adaya gelen ziyaretçilerin gezilerini daha iyi ve güvenli bir şekilde yapmalarıdır" dedi.