08 Mayıs 2015 Cuma 19:40
Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi

ERZURUM  SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Kenan Yavuz, Türkiye'nin yaklaşık bir milyar dolarlık oyuncak pazarının yüzde 85'inin Çin tarafından kontrol edildiğini söyledi.

Yavuz, Atatürk Üniversitesi İletişim ve Açıköğretim fakültelerince Palandöken Kayak Merkezi'ndeki otelde düzenlenen Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi'nde dünya oyuncak sektörünün büyüklüğünün 2012'de 84,1 milyar dolar olduğunu anlattı.

Pazarın en büyük üreticisinin 25,8 milyar dolarlık hacmiyle Çin olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Çin'in sektör liderliğini elinde bulundurmasında, devlet tarafından da desteklenen 'oyuncak kümeleri ve özel ekonomik bölgeler' önemli rol oynuyor. Çin'in organizasyon ağı, düşük üretim maliyetleri de diğer avantajları olarak öne çıkıyor. Çin'in dezavantajı ise en büyük pazar olan Avrupa'ya uzaklığı" şeklinde konuştu.

Yavuz, dünya oyuncak pazarının yıllık yüzde 7 büyümeyle 2018'de 126 milyar dolarlık hacme ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, Türkiye'nin bölgesel konumu dolayısıyla önemli potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin oyuncak sektörüne girmesi gerektiğini belirten Yavuz, şunları dile getirdi:

"Türkiye, altyapı devrimi gerçekleştirdi, artık üretimi Anadolu'nun her tarafına yaymak durumundayız. Herkes artık doğduğu yerde doymalı. Türkiye'nin yaklaşık bir milyar dolarlık oyuncak pazarının yüzde 85'i Çin tarafından kontrol ediliyor. Uzakdoğu'dan üretilerek getirilen oyuncaklar, ikincil plastikten ve kalitesiz yapılıyor. Çocuklarımızın sağlığını tehdit eden bu oyuncaklara karşı etkin önlemler alınmalıdır. İthal edilen tüm oyuncaklar akredite laboratuvarlarda yüzde 100 kontrole tabi tutulmalıdır.

Oyuncakta yerli üretim, ithalat proseslerinden kaynaklanan haksız rekabetle karşı karşıyadır. Düşük kaliteli, sağlıksız ve tek kullanımlık oyuncaklar, evlerimizi oyuncak çöplüğüne dönüştürmüştür."

Yavuz, Türkiye'de 14 yaş altı 19 milyon çocuk bulunduğu bilgisini vererek, oyuncak sektörü açısından en cazip pazarlardan olduğunu söyledi.

Pazarın adeta ithalatçılara teslim edildiğini vurgulayan Yavuz, şöyle konuştu:

"Erzurum’da gerçekleştirilecek oyuncak kümesiyle tasarımdan Ar-Ge'ye, ambalajdan üretim proseslerine, kalıpçıdan nakliyeciye uzanan değer zincirini yaratabiliriz. Böylece Erzurum, Kafkaslar'dan Orta Asya'ya, Batı Anadolu'dan Ortadoğu'ya, tüm bölgenin oyuncak üretim merkezi olma kapasitesine sahiptir. Petkim olarak, yıllardır oyuncak sektörünün içinde barındırdığı tehditleri kamuoyuyla paylaşmaya gayret ediyoruz. Sağlıksız, kalitesiz ürünler için hem dövizimizi yurtdışına akıtıyoruz hem de insanımızı işsiz bırakıyoruz.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımızın Sanayi Bakanlığı ile başlattığı bu girişime Petkim ve SOCAR olarak lojistik destek vereceğiz. İnanıyoruz ki ekonomi, sağlık, sanayi, maliye ve çevre bakanlıklarımız arasında oluşturulacak proje ekibi, en kısa zamanda bu rüyayı hayata geçirebilecektir."

Yavuz, çocuk başına yıllık oyuncak tüketiminin Avrupa'da 350, ABD'de 300, Türkiye'de ise sadece 30 dolar olduğunu sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 08.05.2015 19:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.