Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Tuşba Belediyesi ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan "Anne Üniversitesi" projesinin açılış töreni yapıldı.
YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene kadınlar yoğun ilgi gösterdi.
İlçede yaşayan annelerin katılabildiği proje 3 ayrı aşamadan oluşuyor. Her dönemde 60 annenin faydalanabileceği proje 4 hafta sürecek, proje sonunda anneler için kep atma töreni düzenlenecek ve sertifikaları verilecek.
Aile içi iletişimi zenginleştirmek, doğru iletişim tekniklerinin öğrenilmesi, toplumsal değerler hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanan projeye adaylar, anneleri, anneanneleri ya da kayınvalideleriyle katıldı.
Proje kapsamında kredili sistemle ders alacak annelere, "kültür, davranış ve değerler eğitimi", "şiddet ve felsefesi", "insan hakları, çocuk, çocuk gelişimi ve eğitim", "kent ve yaşam", "aile içi iletişim", "stres ve baş etme yolları", "teknoloji okur yazarlığı", "geleneksel ve çağdaş sanatlar" konularında eğitim verilecek.
- "Annelerin eğitimi önemli"
Programda konuşma yapan Vali İbrahim Taşyapan, insanların kültür ve inanç değerleri açısından en önemli müessesenin aile, ailelerin en temel bireylerinin de hanımlar, eşler, anneler olduğunu söyledi.
Annelerin eğitimine yapılacak her türlü katkının toplumun tamamına yapıldığını ifade eden Taşyapan, şöyle konuştu:
"Annelerin eğitimi hakikaten önemli. Geleceğe yatırım yapacaksak çocuklarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın yetişmesinde de en temel eğitimci, en temel öğretmen annelerimizdir. Onların kalitesini, statüsünü, eğitimini, niteliklerini ne kadar artırabilirsek bunlar çocuklarımıza yansıyacaktır. Çocuklarımız da geleceğin dünyasını, Türkiyesini, ülkemizi inşa edecektir."
Üniversite eğitiminin ülkede herkese nasip olmadığına işaret eden Vali Taşyapan, üniversitenin ağır sınavlarla ulaşılabilen bir yer olduğunu belirtti.
İbrahim Taşyapan, "Bazı genç kızlarımız bu eğitimi çok arzulamalarına rağmen, gerek ailesel, gerek toplumsal, gerekse kişisel nedenlerle bu kısmet olmamaktadır. Bu projeyle anneleri üniversite ortamına getirmek, bu ortamdaki havayı solumalarını ve bir talebe heyecanıyla bu zevki tatmalarını sağlamak açısından bu hakikaten güzel bir proje. Emeği geçenleri tebrik ediyor, kutluyorum" diye konuştu.
- "Cehaletin önüne geçeceğiz"
Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise gerçekleşen eğitim faaliyetiyle cehaletin önüne geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Özgökçe, "İnanıyoruz ki Anadolu'nun, bölgemizin en büyük sıkıntısı olan cehaletin önüne geçeceğiz. Çünkü, bölgemizde en büyük sıkıntımız o. Bildiğiniz gibi fakirlik, inşallah Allah'ın izniyle çalışılarak, gayret edilerek giderilir, ancak cehalet öyle değil. İnşallah ülkemizin ve halkımızın birliği, maddi ve manevi kalkınması sağlanacak" dedi.
Projeye öncülük eden Fevzi Özgökçe'den fikri ilk duyduğunda heyecanlandığını kaydeden YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da "Anneler üniversiteye gelerek bu ortamda eğitim görecek. Bu çok önemli. Çünkü, burada hem çocuğu üniversitede olan var hem de gelecekte çocuğunu buraya gönderecekler var. Annelerin pratik hayatında kendine yararlı olabilecek dersleri almaları beni heyecanlandırdı. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Projeye annesi ve anneannesiyle katılan Nurşahan Arvas, şimdiden programın olumlu etkilerini görmeye başladıklarını vurgulayarak, hem kendileri hem de yetiştirecekleri çocuklar için projeyi çok önemli bulduğunu ifade etti.
İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, YYÜ öğretim üyeleri ve çok sayıda davetlinin de katıldığı program, projenin ilk dersinin verilmesiyle son buldu.